sâmbătă, 20 noiembrie 2010
173
Monumentul Paliei a fost dezvelit la 28 septembrie 1974, la 750 de ani de atestare documentară a localităţii. Sculptorul Nicolae Adam, cel care a dăltuit monumentul, vrea să reprezinte, simbolic, pe cele trei feţe ideea tipăririi cărţii.
Prima faţă reprezintă pe cărturarii care cugetă la necesitatea dezvoltării limbii române prin tipărituri.
A doua faţă reprezintă pe cei care au scos din teasc cartea: Şerban Coresi şi Marian. În acelaşi grup apare o figură de om din popor, mândru de valoarea cărţii.
A treia faţă a monumentului simbolizează folosirea cărţii în interesul propagării limbii române în popor cu scopul învăţăturii. Prezenţa copilului alături de cărturari şi oameni din popor prefigurează generaţiile următoare care au dezvoltat limba română pe aceste meleaguri. Monumentul este cioplit în marmură albă de Ruşchiţa, înălţimea ajungând la 6 metri, iar partea figurativă la 3 metri.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
buna explicatia si poza
RăspundețiȘtergeresuccesuri :))
Spre rusinea mea, nici p'asta n-o stiam... Multumesc!
RăspundețiȘtergereAş avea nişte comentarii la explicaţiile tale care's "politically correct" ... dar greşite.
RăspundețiȘtergerePalia nu a fost tiparită pentru dezvoltatea limbii române cu zici tu acolo, ci este rodul propagandei calviniste. Scopul ei a fost trecerea la calvinism a românilor care erau majoritar ortodocşi.
Are la bază "Pentateucul" tipărit la Cluj de Gáspár Heltai.
Din câte ştiu, (nu-mi amintesc unde am citit) Coresi era grec.
Cel care a sponsorizat tipărirea era un nobil ungur: Ferenc Geszti din Deva.
Viitorul a arătat ca tot efortul protestanţilor unguri nu şi-a atins scopul: românii au rămas pe mai departe ortodocşi, prea încăpăţânaţi să renunţe la slavona behăită de popi în biserici, asta vreo 120 de ani, până la Unirea cu Roma de la sfârşitul secolului XVII, când între pereţii bisericilor greco-catolice s-au făcut auzite primele slujbe religioase în româneşte.
Iar "Palia" a rămas doar ca reper istoric şi motiv de mândrie al Orăştiei.
Va multumesc pentru comentarii si la Adrian pentru informatiile suplimentare.
RăspundețiȘtergereIndiferent ce sta in spatele Paliei de la Orastie, cred ca "explicatia" monumentului este totusi valabila...
RăspundețiȘtergereFacem si putina istorie! Nice!